بررسی تولیدات لوبیا در ایران
14 بهمن 1399

لوبیا منبع غذایی سرشار از پروتئین، ویتامین و فیبر می باشد، به همین دلیل مصرف لوبیا در رژیم غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است. میانگین تولید لوبیا در ایران، برابر با 238 هزارتن در سال است؛ که از این میزان 98 درصد را کشت آبی و 2 درصد آن را کشت دیمی تشکیل می دهد. با کاهش سطح زیر کشت لوبیا در سال زراعی 97-98 نسبت به سال قبل، تولید این محصول از 255 هزار تن در سال 96-97 به 249 هزار تن در سال 97-98 رسید. در ایران هشت استان، پیشرو در تولید لوبیا هستند؛ که بطور میانگین استان فارس، لرستان و مرکزی به ترتیب در رتبه های اول تا سوم تولیدکنندگان لوبیا قرار دارند.
کاشت لوبیا
زمان کاشت لوبیا باید به گونه ای باشد که مرحله رشد آن به ویژه گلدهی، با گرما و خشکی تابستان همزمان نباشد و همچنین مرحله رسیدن محصول نیز پیش از سرمای پاییز باشد. برای جوانه زدن لوبیا، مناسبترین دمای هوا بین 13 تا 14 درجه سانتی گراد و دمای خاک 16 درجه سانتی گراد است. تاریخ کاشت لوبیا در استان های مختلف ایران بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه متنوع است. بهترین تاریخ کاشت لوبیا در استان لرستان اوایل فروردین، در زنجان از 20 اردیبهشت تا 15 خرداد و در برخی مناطق مرکزی بهترین زمان کشت اواخر تیرماه می باشد.
برداشت لوبیا
زمان برداشت لوبیا به دو عامل زمان کاشت و نوع رقم آن بستگی دارد. در ارقام رونده مانند "تلاش" غلاف ها همزمان نمی رسند و برداشت زمانی انجام می شود که حدود 65 تا 75 درصد غلاف ها رسیده باشند. رطوبت دانه ها در این زمان حدود 35 تا 40 درصد است. در حالی که رطوبت دانه ها برای خرمن کوبی باید 20 درصد باشد.
سرانه مصرف لوبیا
در ایران سرانه مصرف لوبیا در حدود چهار کیلوگرم در سال است، این در حالیست که سرانه مصرف جهانی آن حدود یک کیلوگرم است.