نگاهی به نخود، حبوب شگفت انگیز به بهانه روز جهانی حمص
24 اردیبهشت 1402
![نگاهی به نخود، حبوب شگفت انگیز به بهانه روز جهانی حمص](https://api.irdfl.com/media/images/cGJW0tvLbMG5lnzRqecx4DXHOUqrXWTEAS0C1Yxq.jpeg?w=730)
"حمص" یا "هوموس" یکی از لذیذترین خوراک های عربی-یونانی است. جالب است بدانید محبوبیت این خوراک تا حدی است که روز سیزدهم ماه می به نام حمص نامگذاری شده است. نخود ماده اصلی تشکیل دهنده این خوراک خوشمزه و سالم است. در این مقاله می خواهیم دستور تهیه این غذای خوشمزه را در اختیار شما قرار بدهیم و اطلاعاتی درخصوص نخود و میزان تولید و واردات آن داشته باشیم.
مواد لازم برای تهیه حمص خانگی:
½ فنجان ارده
¼ فنجان روغن زیتون
2 حبه سیر
1 فنجان نخود پخته شده
¼ فنجان آبلیموی تازه
¼ فنجان آب
½ قاشق چایخوری نمک
پودر پاپریکا، جعفری خرد شده برای تزیین
ارده و روغن زیتون را در غذاساز ریخته و خوب مخلوط میکنیم تا بصورت کرمی و یکدست شود. در این مرحله، سیر، نخود، آب، نمک و آبلیموی تازه را به مواد داخل غذاساز اضافه کرده و تا زمانیکه کرمی و نرم شوند خوب مخلوط می کنیم. هرچه بیشتر برای مخلوط کردن مواد زمان بگذاریم، حمص لذیذتری خواهیم داشت.
در این مرحله مواد را تست کرده و درصورت نیاز و برای داشتن طعم بهتر، مجددا نمک و آبلیمو اضافه کرده و مخلوط می کنیم.
حالا وقت سرو این غذای خوشمزه رسیده است. حمص را در ظرف دلخواه ریخته و کمی روغن زیتون روی آن ریخته و با پودر پاپریکا و جعفری خرد شده آن را تزیین می کنیم.
حمص مقوی و خوشمزه ما آماده است، نوش جان.
شاید برایتان جالب باشد که علاوه بر دستور معمول بالا، با استفاده از مواد دیگر نیز می شود حمص را تهیه کرد.
آمار واردات و مصرف نخود در ایران
نخود به عنوان یکی از حبوبات اصلی، سالهاست که در ایران کشت می گردد. این محصول یکی از مهمترین منابع پروتئین گیاهی در سبد خانوارهای ایرانی است. سرانه مصرف نخود در سال گذشته 33% کل مصرف حبوبات بوده است.
با توجه به اینکه این محصول در مناطق نیمه خشک کشت می گردد، از استانهای کرمانشاه، آذربایجان غربی، کردستان، لرستان و همدان به عنوان مهمترین استانهای تولیدکننده نخود در ایران می توان نام برد.
نخود از جمله حبوباتی است که بصورت دیم کشت می گردد. از آنجاییکه میزان بارش ها در سالهای اخیر کاهش یافته است، میزان برداشت این محصول نیز با وجود افزایش 3 برابری سطح زیر کشت آن، کاهش چشمگیری داشته است. ممنوعیت صادرات و قیمت گذاری دستوری دولت از دیگر عوامل موثر در کاهش اشتیاق کشاورزان به کشت این محصول است.
جزئیات واردات نخود در سالهای اخیر به میزان زیر بوده است:
سال 1398 در حدود 35.372 (تن) واردات نخود به کشور صورت رفته است. واردات نخود در سال 1399 برابر با 58.717 (تن) بوده است. رقم واردات این محصول در سال 1400 برابر با 62.492 (تن) ثبت گردیده است. طبق آمار گمرک، میزان واردات نخود در سال 1401 معادل 39.399 (تن) بوده است.
موانع و چالشهای جهش تولید نخود در کشور
نخود یک محصول استراتژیک و نیازمند اقدامات اساسی و برنامه ریزی های خاص است. روی آوردن صنعت به عرصه صنایع تبدیلی و فرآوری در بخش کشاورزی میتواند رونق گرفتن طرحهای راکد کشاورزی را با خود به همراه داشته باشد و همچنین میتواند گامی بلند در مسیر کاهش بیكاریهای دائمی و فصلی در مناطق روستایی، افزایش تولیدات، بهره وری، ایجاد فرصتهای شغلی، تأمین نیازهای اساسی، پیوند با دیگر بخشهای اقتصادی و کاهش نابرابریهای منطقه ای شود و کشور را در مسیر تأمین امنیت غذایی پیش ببرد.
ارتقای کیفیت بسته بندی، فرآوری این محصول و برندسازی ازجمله گام هایی است که میتواند در بازاریابی و البته صادرات محصولات کشاورزی مؤثر بوده و آنها را وارد چرخه های درخشانی کند.